Liposukcija – sve što trebate znati o njoj

Liposukcija – sve što trebate znati o njoj Krenimo od toga šta je liposukcija iako to verovatno već znate – To je hirurška procedura kojom se odstranjuju, usisavaju nepoželjne naslage sa određenih delova tela. Iz godine u godinu se sve više osoba odlučuje na ovaj zahvat te je trenutno najpopularniji estetski zahvat u svetu.

Ukoliko razmišljate da uradite Liposukciju ili ste se već odlučili na to koristit će vam da pročitate i ostatak teksta kako bi ste saznalo nešto više o njoj.

Idealni kandidati za Liposukciju

Liposukcija nije tretman koji služi da izgubite veliku količinu masnoće. Kandidati za liposukciju su osobe koje su medicinski zdrave i imaju masnoću na delovima koje tela koju žele ukloniti, na dijeti su neko vreme, blizu su idealne telesne mase, međutim samom dijetom ne mogu da je izgube, tj. ovaj tretman treba da se izvodi samo kada telo ne reagira na dijetu ili vežbanje.

Idealni kandidati za Liposukciju

Općenito delovi tela sa tanjom kožom i velikom koncetracijom živaca nisu pogodna za Liposukciju. To se većinom odnosi na lice, obraze te nadlaktice. Područja kod kojih je ovaj zahvat veoma učinkovit su stomak i vanjska strana bedara, dok se smatra da je ovaj zahvat najučinkovitiji na područje leđne kralježnice te na struk.

Priprema, procedura, rizici i oporavak

Priprema

Iako je ovo postao rutinski zahvat još uvek je potrebna odgovarajuća priprema kako bi se vaše telo brže oporavilo. Potrebno je da određeni period pre operacije smanjite pušenje i alkohol te da neko vreme pre operacije (oko dve sedmice) ne unosite u organizam proizvode sa učinkom proređivanja krvi kao što su aspirin, crno vino i beli luk.

Priprema, procedura, rizici i oporavakProcedura

Liposukcija je ambulantni postupak i provodi se pod lokalnom ili općom anestezijom, ovisno o broju područja, količini uklonjene masti i individualnoj toleranciji šljokica. Lokalna anestezija dolazi u obliku ubodne inekcije slične lidokainu ili dušičnom oksidu, a koji se uobičajeno koristi u stomatološkim ordinacijama. Oba oblika anestezije obično se koriste za manja, lokalizirana područja poput bokova ili gornjih bedara, dok se opća anestezija obično sprema za pacijente koji imaju više od dva područja liposukcija ili uklanjanje više od pet litara masti.

Nakon provedenog sata ili dva u sobi za oporavak, kada anestezija prestane da deluje, pacijent se vraća kući, istog dana.

Rizici

Sve operacije s anestezijom nose rizik, sama anestezija može izazvati komplikacije, međutim verovatnoća za to je jako mala , a sama liposukcija se smatra za jedan od najsigurnijih zahvata.

Privremene nuspojave kao što su modrice ili otečenost u današnje vreme su jako retki jer se tehnika lečnika i mediciska tehonogija i uređaju konstantno razvijaju.

Oporavak

Dužina oporavka najviše zavisi od broja obrađenih područja, količini uklonjene masti i vrste anestezije. Pacijenti koji su uklanjali malu količinu mastu i mali broj obrađenih područja vraćaju se na posao nakon svega 2 dana od operacije, dok kod nekih zahvata sa velikom količinom uklonjene masti proces oporavka može trajati i 5 dana.

Oporavak od Lipostukcije je jako bolan i mnogi ga upoređuju sa najgorim bolovanjem koji su imali. Stoga se preporučuje tablete protiv bolova koje čine proces oporavka mnogo lakšim i izdržljivijim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 84 = 87