Da li kosa sušenjem i peglanjem oštećuje ?

Da li kosa sušenjem i peglanjem oštećuje

Naravno da su pogrešni načini sušenja i peglanja kose jako loši za kosu. Pročitajte nekoliko saveta kako da sušite i peglate kosu na ispravan način, ne čineći joj štetu i čineći kosu sjajnijom i živahnijom

Saveti za ispravno sušenje kose

Saveti za ispravno sušenje koseVeoma je važno da kosu ne sušite vrućim nego ugodnim zrakom. Pre početka sušenja usmerite zrak u ruku i procenite koja je to najmanja temperatura zraka kojom možete sušiti kosu. Druga velika greška koju pravite je što držite fen blizu kose, udaljite fen bar 15 do 20 centimetara od kose. Poželjno je postaviti puhanje zraka na nisko. Iako će nam to povećati vreme sušenja kose, na taj način ćemo sačuvati našu kosu. Ne treba držati fen dugo vremena uperen u jedno područje jer se tako kosa pregrijava i puca. Ukoliko držite fen dugo vremena uperen u jednu tačku onda smanjivanje temperature zraka kojom sušimo kosu gubi smisao. Ne treba odmah nakon kupanja sušiti kosu fenom, poželjno je da se pre toga kosa suši peškirom oko 10 minuta. Kada završite sa sušenjem kose, upalite hladni zrak te njime propušite kosu, poželjno je oko 1 minut, jer time kosa dobiva na elastičnosti.

Saveti za ispravno peglanje kose

Najveća greška kod peglanja kose je da ju krenete peglati iako vam je kosa još uvek vlažna. Uvek se uverite da je vaša kosa u potpunosti suva te onda počnite sa peglanjem. Također peglanje kose je uvek štetno, mi tu štetu možemo samo umanjiti, te stoga je najbolji savet koji možete dobiti da kosu peglate što ređe, samo u nekim specijalnim prilikama.

Saveti za ispravno peglanje koseNajbolja zaštita prilikom peglanja kose je da uvek koristite zaštitni sprej. Postoje razna sredstva koja su namenjena za zaštitu kose od velike topline i koja nisu preterano skupa. Potrebno ih je stavljati na kosu pre svakog peglanja i nikad ne zaboravljati jer jedno peglanje bez zaštite od topline šteti kosi kao 10-30 peglanja kose pod zaštitom (zavisno od vrste zaštite).

Sledeća velika greška je stavljati peglu za kosu na maximalnu temperature. Vrlo je jednostavno što je postavljena veća temperatura na pegli za kosu to je i veća šteta za kosu. Zbog toga ukoliko imate peglu koja se može zagrijati do 230 ºC ne morate je koristiti pri toj temperaturi. Poželjno je da se koristi temperatura od 180 ºC što je sasvim dovoljno da se kosa ispegla. Ukoliko smatrate da je ovo previše niska temperatura ili niste dovoljno vešti da ispeglate kosu pri ovoj temperaturi, peglajte kosu na 200 ºC jer je sve  preko toga jako štetno za kosu. Gledate to na sledeći način, jedno peglanje pri temperature od 230 ºC šteti kosi kao bar 5 peglanja kose pri temperature od 200 ºC.

Nemojte jedan pramen peglati mnogo puta, pokušajte pre peglanja kose da se pripremite za to tako što izravnate kosu što je više moguće pre samog peglanja, kako bi ne bi peglali isti pramen nekoliko puta. Također, jako je štetno zaustavljati se prilikom peglanja kose jer se kosa na taj način pregrejava i puca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

52 − = 43